Europese week van de afvalvermindering

Van 16 tot 24 november 2019 vindt de Europese Week van de afvalvermindering plaats. Afval blijft een grote uitdaging dus hopen we dat u deze week (en ook daarna!) meedoet. 3 R's en een schoonmaak: Reduce waste (verminder afval), Reuse products (hergebruik producten) en Recycle material (materialen recyclen).

Reduce waste: Denk hierbij aan acties om de hoeveelheid afval die we produceren te verminderen zoals thuiscomposteren, het gebruik van anti-reclamestickers voor de brievenbus, kiezen voor producten met weinig of geen verpakking enz. Ook kraanwater drinken i.p.v. flesjes water en kinderen een hervulbare beker drinken mee te geven naar school i.p.v. mini-verpakkingen fris.

Reuse products: Veel producten kunnen een tweede leven hebben door reparatie in plaats van nieuwe te kopen (Repaircafe) en door ze via kennissen, Kringloopwinkel, Marktplaats enz te laten hergebruiken door anderen. Ook is het duurzaam om gereedschap en voorwerpen te lenen of huren in plaats van alles zelf te kopen.

Recycle material: Afval is grondstof en hoe zuiverder de grondstof hoe beter het weer gebruikt kan worden. Naast het scheiden van GFT, glas en papier is ook het zo goed mogelijk scheiden van verpakkingsplastic (zonder 'vervuilingen' als piepschuim ed), kleine elektrische apparaten, batterijen, klein chemisch afval (medicijnresten enz), hard plastic, sloopafval, bouwafval, luiers en incontinentiemateriaal enz. zodat de hoeveelheid "restafval" minimaal is.

Een schoonmaak: Wandelend of joggend, alleen of met anderen: ruim zwerfafval op in park, wijk of dorp/stad.
In de gemeente Buren kunt u zich aansluiten bij de Buurtjutters (info bij Lisette Boasson) en in de gemeente Neder-Betuwe bij de Juttersgroepen (info bij Peter van den Berg). Deze gemeenten stimuleren zwerfafval-opruimacties door verenigingen door ze hier financieel voor te belonen. Let wel: dan moet er vooraf een afspraak/contract gemaakt worden met afspraken waar, hoe vaak en tegen welke vergoeding.
Mogelijk doen andere gemeentes dat ook. Vraag hierna bij de wethouder of ambtenaar die zwerfafval in portefeuille heeft.

Reacties zijn gesloten.