Woordvoerders voor Schone Rivieren

De leerlingen van groep 5 van CBS Rehoboth uit Ochten zijn op 20 september op excursie naar de rivier de Waal gegaan. Zij deden mee aan een pilot-project van NME Betuwe over “Schone Rivieren”. De kinderen hebben die morgen van alles ontdekt in de uiterwaard en langs het Waalstrand. Ze zagen de golfslag van de schepen en het wilde gedraai (het kolken) van het water rond de kribben. Met een loepje ontdekten ze dat zand hele kleine steentjes zijn. Ook merkten ze dat je steeds meer verschillende kleuren en vormen ontdekt in het grind als je wat langer kijkt. Al speurend zagen ze schelpen, kriebelbeestjes, een verdwaalde vlinder en heel veel fraaie planten en bloemen. Hun ontdekking: het is een mooi natuurgebied. De leerlingen gingen ook onderzoeken hoe schoon de rivier en de uiterwaarden zijn. Ze zagen dat er veel zwerfafval aanwezig is, vooral plastic. Dat afval is slecht voor de dieren en het milieu.
In de week erna hebben de leerlingen in de klas een presentatie gemaakt over hun excursie. Elke middag hebben ze hier aan gewerkt. Op vrijdag 29 september hielden ze hun presentatie in de hal van de school in het bijzijn van de groepen 1 t/m 4, de ouders, de medewerkers van NME Betuwe en wethouder Gerritsen van de gemeente Neder-Betuwe. De kinderen vertelden en lieten zien wat ze geleerd hebben. Vol enthousiasme waren ze zo “Woordvoerders voor de Schone Rivier de Waal”. De tekeningen en werkstukken van de leerlingen en de bedankbloemen voor de gidsen zijn vanaf de herfstvakantie te bewonderen in de hal van het gemeentehuis in Opheusden. Een aantal foto's van de excursie en de presentatie zijn te bewonderen op Facebook NME Betuwe
Een verkleinde weergave van de foto's vindt u hier:  foto's

Schone Rivieren is een project van IVN. Het kent twee doelen: mensen kennis te laten maken met het mooie rivierengebied en het opruimen van zwerfafval langs de rivieren en uiterwaarden. In 2017 zijn er twee pilotprojecten binnen Schone Rivieren gestart. Het ene is het Woordvoerders-project voor basisscholen en het andere is een onderzoek naar de samenstelling en herkomst van het afval.
Meer info: Schone Rivieren

 

Reacties zijn gesloten.