Wonderwel

Als NME centrum zijn wij constant bezig met educatie over natuur, milieu en duurzaamheid. Daarbij willen we jonge kinderen handvatten geven om op een prettige en verantwoorde manier om te gaan met hun wereld. Een belangrijke uitdaging is het leren over klimaatadaptatie en duurzaamheid.
Het boek “Wonderwel” is hierbij een schot in de roos.

Wonderwel is een mooi boek om te zien en te lezen.  In 7 hoofdstukken word je als lezer meegenomen door je eigen huis. Je gaat met andere ogen kijken naar alledaagse dingen: drinkwater, riool, elektriciteit, aardgas, voedsel, afval en internet.  Een stukje historie, een stukje techniek, een stukje kijken naar de toekomst. Geen moraliserend vingertje maar prikkelend: ontdek allerlei nieuwe duurzame uitvindingen en denk mee over vragen die er nog liggen voor het Huis van de toekomst.

Het boek heeft een mooie heldere opzet, duidelijk taalgebruik, functionele illustraties en nodigt uit om door te lezen. Elk hoofdstuk begint met een informatiedeel waarin beknopt het thema uitgelegd wordt. Hoe langer je naar de tekeningen kijkt, hoe meer je er in ziet. Op ‘geeltjes” staan allerlei WonderWelWeetjes,  Per hoofdstuk zijn er interviews met de technici die de boel draaiend houden zoals een loodgieter, een boerin, een medewerker bij een rioolbedrijf, datacenter en windbedrijf.  Leuk gevonden zijn de rubrieken “Vraag het de Alwetoloog” met allerlei vragen en antwoorden, “Huis van de toekomst” met hoe het er bijvoorbeeld in 2030 of 2050 uit zou kunnen zien en “Test het thuis uit!” met allerlei opdrachten die je thuis zelf kunt doen.

Kortom een boek voor denkers en doeners. Doelgroep is bovenbouw basisschool, onderbouw voortgezet onderwijs, ouders en leerkrachten. Ik kan het iedereen van harte aanbevelen!
Trouwens: ook de website is leuk. Kijk zelf maar:  www.wonderwel.nu

Wonderwel   Welkom in het huis van de toekomst
Geschreven door Marlie Hollands en Hans Wilschut, illustraties van Rianne van Duin
Uitgeverij Wonderwel projecten, volledig herziene uitgave april 2020.  ISBN 978-90-820381-2-5

Reacties zijn gesloten.