Wereldbodemdag

Op 5 dec. is het Wereld Bodem Dag (World Soil Day) en vragen wereldwijd honderden organisaties aandacht voor onze bodem.

Waarom is bodem belangrijk?
Een gezonde bodem zit vol met kleine beestjes. Mieren, regenwormen, springstaarten, pissebedden, roofmijten en nog veel meer zorgen ervoor dat het blad wat in de herfst gevallen is, omgezet wordt in humus. Dit zorgt er dan weer voor de bodem gevoed wordt met de nodige voedingsstoffen. De bodem voorziet zo een groot deel van de essentiƫle voedingsstoffen voor planten en bomen die groeien, bloeien en vrucht dragen. Zonder goede bodem dus geen groen en oogst!
Een gezonde bodem is ook belangrijk voor een gezonde omgeving, voor meer biodiversiteit.
Een gezonde bodem houdt meer vocht vast en kan de tuinen en akkers beter beschermen tegen de effecten van klimaatverandering: extreme droogte en stortbuien!

En wat kun je zelf doen om bij te dragen aan een goede bodem?
Als je een tuin hebt, grijp niet constant naar je schoffel. Zorg voor meer biodiversiteit. Dat komt ook de bodem ten goede, is een wisselwerking. Wil je daar meer informatie over, kijk dan eens op https://www.nmerivierenland.nl/biodiversiteit/
Als het hard regent stroomt het water snel weg, hiervoor heb je veel rioolcapaciteit nodig. Maar als je de bodem zoveel mogelijk begroeid laat, kan het water worden vastgehouden. Dus, laat de bodem van je tuin of moestuin een beetje begroeien. Dit helpt ook tegen onkruid!

O ja, de begrippen bodem en grond zijn soms verwarrend en worden vaak door elkaar gehaald. Hier het onderscheid:

Grond
Onder grond verstaan we het losse materiaal waaruit de bodem is opgebouwd. Grond tref je aan de oppervlakte van de aardkorst aan. Het is een mengsel van sediment, water en lucht dat je in de handen kunt vastpakken, ongeacht waar het zich bevindt.

Bodem
De bodem wordt gekarakteriseerd door de rangschikking en opvolging van lagen van gronddeeltjes in het veld. De bodem is per locatie verschillend, er zijn verschillende bodemtypen.

Reacties zijn gesloten.