Wereld Water Dag op 22 maart

Een speciale dag over water, wereldwijd?

Water: wij in Nederland denken daar niet zo veel over na. We hebben voldoende schoon drinkwater, onze gewassen kunnen goed groeien omdat het vaak genoeg regent en hoog water beperkt zich bijna altijd tot veilig-binnen-de-dijken.

Wereldwijd staan waterbeheer en sanitatie onder druk. Dit leidt onder meer tot voedsel tekorten, uitputting van natuurlijke bronnen en bodemdaling. Klimaatverandering, bevolkingsgroei en economische ontwikkelingen hebben ons bewust gemaakt van de noodzaak om aandacht te vragen voor deze wereldwijde uitdagingen.

In 1992 hebben de Verenigde Naties (VN) 22 maart uitgeroepen tot Wereld Waterdag. In Nederland is dit initiatief opgepakt door vele partijen die jaarlijks rondom 22 maart aan water gerelateerde evenementen organiseren. Zij zetten zich veelal in een evenement te organiseren waarbij samenwerken, kennisoverdracht en innovatieve ontwikkelingshulp centraal staan.

Jaarlijks heeft Wereld Water Dag een ander thema om een aspect van de wereldwaterproblematiek te belichten. In 2018 is het thema ‘Nature for Water’.

Start Waterdecennium 2018-2028

Wereld Waterdag 2018 is tevens de kick-off van het “Internationaal Decennium voor Actie - Water voor Duurzame Ontwikkeling”. Hiermee wil de VN van 2018 tot 2028 water in de kijker zetten, want water is onmisbaar voor de uitroeiing van honger en armoede. Nog steeds heerst een schrijnend gebrek aan drinkbaar water, sanitaire voorzieningen en hygiëne. Bovendien doen verstedelijking, bevolking aangroei, woestijnvorming, droogte en klimaatverandering er nog een schepje bovenop. Waterschaarste dreigt steeds meer voor te komen, naast watervervuiling en rampen gelinkt aan water.

Met dit waterdecennium wil de VN het roer omgooien. Meer dan ooit dient water op een werkelijk duurzame manier beheerd te worden. De VN wil dan ook zoveel mogelijk partners betrekken om alle internationaal afgesproken doelen verbonden met water te halen, met inbegrip van deze die vervat zitten in de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s).

Het waterdecennium vangt aan op Wereld Water Dag 22 maart 2018 en duurt tot Wereld Water Dag 22 maart 2028.

Scholen:

NME Betuwe heeft een themagids over water samengesteld met daarin lessuggesties, leskisten, excursies, heel veel tips en speciale waterdagen. Bekijk die onder Informatief >> Inspiratie-op-thema    THEMAGIDS WATER

Burgers

Bent u zich bewust van water? Hoeveel water gebruikt u en hoeveel water kunt u besparen zonder comfort of hygiëne verlies?
Een waterbesparende douchekop en een timer, een eierkoker i.p.v. pannetje met water en meer tips vindt u HIER

Meer informatie

Wereldwaterdag

Actueel nieuws Rijksoverheid

Nederland Waterland: bezoek onze waterwerken  

Reacties zijn gesloten.