Week van de teek: 16-22 april 2018

Teken zijn kleine spinachtige beestjes die je bijna niet ziet, maar hun beet kan grote gevolgen hebben, zoals de ziekte van Lyme. Ze zitten vooral in “het groen” op plekken waar de bodem bedekt is met hoog gras, struiken en een laag verterende bladeren of mos. Vanuit deze plekken stappen ze over op passerende dieren of mensen en zoeken een plekje om zich vast te bijten.
De teek zit het liefst op warme plekken, zoals hoofd, nek, oksels, liezen, billen en knieholtes. Niet alle teken bijten zich direct vast. Ze kunnen ook korte tijd in kleding blijven zitten voor ze zich in de huid vastbijten. Het is daarom ook belangrijk om kleding te controleren. Zitten er teken in kleding? Was deze dan minimaal 30 minuten op 60 graden of stop ze in de droger.
Daarnaast geldt ook dat teken vaak niet alleen zijn. Vindt u een teek op uw lichaam? Haal hem er zo snel mogelijk uit met een tekentang of tekenkaart (zie afbeelding). Pas achteraf desinfecteren met alcohol o.i.d. Niet als de teek er nog in zit want dan spuit hij zijn maaginhoud in uw lichaam.
Zoek daarna nog verder of er misschien nog meer teken aanwezig zijn. U vindt een helder overzicht hoe te controleren in de strip onderaan dit bericht (even erop klikken).

Heeft u nog vragen over teken? Kijk dan HIER

Strip-systematische-tekencontrole

Reacties zijn gesloten.