Waaljutters gezocht

Tijdens en na hoog water is goed zichtbaar hoeveel afval er in het water drijft. Tonnen zwerfvuil liggen op de oevers van de Waal. Er is van alles te vinden: hout, ijzer, autobanden, heel veel flessen en plastic zakken, schoenen, laarzen, kapot speelgoed, surfplanken, enz. enz.
Al dit zwerfvuil komt vanuit Frankrijk, Duitsland en ook Nederland door storten vanaf schepen, door de industrie of door recreanten. En het gaat allemaal met het water mee richting de zee....
Nou willen we het zwerfvuil hier maar ook daar niet hebben! Daarom kan het maar beter opgeruimd worden, want wat we hier opruimen, komt niet in de zee terecht. Om dat opruimen te doen, hebben negen Gelderse gemeenten langs de Waal de handen ineen geslagen in het project Waaljutters.

Waaljutters is onderdeel van Schone en beleefbare Waal. Het project is mogelijk gemaakt door bijdragen van de deelnemende gemeenten, Rijkswaterstaat, Waterschap Rivierenland, Provincie Gelderland en wordt gecoördineerd door IVN Consulentschap Gelderland en de Gelderse Natuur en Milieufederatie.

De gemeenten organiseren juttersdagen1 langs de Waaloevers. Wil jij met jouw vereniging geld verdienen door zwerfvuil te zoeken langs de Waal? Geef je dan op bij je gemeente2 of kijk op www.waaljutters.nl .

De grote aftrap is op 14 maart aanstaande en wordt verzorgd i.s.m. het Bezoekerscentrum De Grote Rivieren in Heerewaarden. Meer info daarover volgt nog...
NME Betuwe en haar collega NME centra in Rivierenland gaan in de 1e helft van 2015 een aantal leuke activiteiten organiseren in het kader van het project Waaljutters. Ook daarover later meer nieuws.

 

voetnoot 1: Mogelijk heb je nog nooit van het woord jutten gehoord. Zoals je misschien wel weet spoelt het water van de rivieren en de zee van allerlei spulletjes met zich mee. Die spullen blijven dan allemaal op het strand liggen. Bijvoorbeeld stukken hout, vaten, flessen, schelpen en krabben. Als het water laag staat, kun je al deze spullen vinden aan het strand. Strandjutten is het zoeken op het strand van aangespoelde spullen. Mensen die op het strand op zoek gaan naar deze spullen heten strandjutters. Ze nemen alle waardevolle spullen mee naar huis. Het jutten is ontstaan uit pure armoede. Mensen zochten op het strand naar spullen die ze konden gebruiken. Wrakhout ging in de kachel of er werden schuren van gebouwd en andere spullen werden gebruikt of verkocht.

voetnoot 2:  Voor de gemeente Neder-Betuwe klikt u HIER naar hun speciale link.
De gemeente Buren heeft een wat ander project: buurtjutter. Ook daar kun je als vereniging geld verdienen door zwerfvuil te verzamelen. Klik HIER voor meer info.

zwerfvuil waaljutters 1

SAMSUNG

 

Reacties zijn gesloten.