Moestuinieren

Een moestuin aanleggen is leuk. Iedereen kan het. Je kunt een paar groenten en kruiden kweken in een paar grote potten, in een vierkante-meter-bak of in je achtertuin. Je kunt het ook groter aanpakken: op een volkstuinencomplex of met de hele buurt in een buurtmoestuin. Naast smakelijke groenten is het een leuk tijdverdrijf en ook een zeer sociale bezigheid.

NME Betuwe zocht voor de moestuinier een aantal interessante tips en links. En ook voor moestuinieren op school heeft NME Betuwe materialen, educatieve tips en links. Ben je een Gezonde School, kijk dan ook eens bij dat thema en in de Menukaart GS Voeding. Lees gauw verder!

 

Moestuinieren doe je met hoofd, hart en handen.

Bij het telen van groenten is er toch enige voorbereiding nodig. Het fijnst is een stuk grond waar minstens 6 uur per dag zon komt. Je kunt ook in een of meer vierkante-meter-bakken aan de slag.
De ideale moestuingrond is leem of zandleem; kleigrond is zwaar en compact en is vaak te nat voor je groenten; zand houdt het water en de voedingsstoffen dan weer amper vast.
Begin vroeg in het jaar met het onkruidvrij maken van de nieuwe moestuin en spit de grond om. Maak daarna de bovenste laag goed los. Daarna kun je gaan zaaien en planten.

Maak altijd een teeltplan. Start met groenten die makkelijk te kweken zijn en die je lekker vindt.
Slim is om de moestuin in vakken te verdelen. Elk jaar schuif je dan een vak op, dat heet vruchtwisseling en dat komt je moestuin zeker ten goede! Je kunt denken aan een indeling van kolen (bloemkool, broccoli, paksoi), peulvruchten (erwten, bonen), bladgroenten (zoals sla en andijvie) en wortelgewassen (wortels, bietjes, knolselder, aardappel). Voorzie een aparte plek voor reuzenplanten als courgettes en pompoenen. Het zijn makkelijke groeiers die een grote oogst opleveren maar ook veel mest nodig hebben.

Je moestuin heeft verzorging nodig: er moet gezaaid, gewied en geoogst worden. Planten moet je opbinden, er moet gedund worden en er moet water gegeven worden als de plantjes nog erg jong zijn of als het een tijd erg droog is. Langere tijd afwezig zijn en een moestuin hebben gaan -helaas- niet samen. Je moet hart hebben voor je tuin. Het lekker met je handen bezig zijn en daarna genieten van een maaltijd met zelf geteelde groenten is natuurlijk helemaal geweldig (en gezond!).

Moestuinieren op school

Moestuinieren op school is een geweldige belevenis voor de hele klas om het hele proces van zaaien tot oogsten tot een smakelijk einde te brengen! Het is wetenschappelijk aangetoond: moestuinieren draagt bij aan een positieve houding kinderen tegenover gezond voedsel. Het zelfgekweekte worteltje en radijsje wil je natuurlijk ook wel eens proeven!

Begin in het klein en maak kinderen of groepjes verantwoordelijk voor een stukje tuin. Maak een planning van de werkzaamheden. Gebruik bijvoorbeeld de kalender van Rijk Zwaan of van Groei & Bloei (zie de links). Vraag hulp van (groot)ouders, vooral bij het wat zwaardere werk.

NME Betuwe en moestuinieren op school

Via NME Betuwe kunnen scholen ondersteuning krijgen bij het moestuinieren op school. Niet als tuinhulp maar voor educatieve ondersteuning. We hebben diverse leskisten en materialen. Bovendien kunnen scholen via het NME een (gratis) zadenpakket aanvragen, moestuinkaarten enz. We geven tips om de moestuinactiviteiten te combineren met lessen over gezondheid. Want wij vinden gezonde voeding heel belangrijk, daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen!.

Via JongLerenEten zijn subsidies aan te vragen t.b.v. voedseleducatie en moestuinieren.

Interessante links

Voor scholen:

Voor burgers:

Interessant boek voor scholen:

  • ISBN 9789083115757 Het moestuinboek voor kinderen Auteur: Esther van den Bergh

Reacties zijn gesloten.