Klimaatadaptatie

Het klimaat is aan het veranderen. Het belangrijkste ‘verschillen’ ten opzichte van de langjarige gemiddelden zijn: extremer in hitte, droogte en plensbuien. De gemiddelde temperatuur op aarde stijgt. Daardoor smelten de ijskappen en zal de zeespiegel stijgen. Wetenschappers hebben aangetoond dat deze wereldwijde temperatuurstijging veroorzaakt wordt door de grotere uitstoot van broeikasgassen als CO2.

We kunnen het ontkennen of over ons heen laten komen. Het is verstandig om iets met die kennis te doen en maatregelen te nemen.
De maatregelen kunnen betrekking hebben op de oorzaken dus ervoor zorgen dat de uitstoot van broeikasgassen vermindert. Dat heet klimaat-mitigatie en wordt geregeld in klimaatverdragen en klimaatwetten. Maatregelen die betrekking hebben op de gevolgen, hoe we er mee omgaan en ons erop voorbereiden, heten klimaat-adaptatie. Beide typen maatregelen (mitigatie en adaptatie) zijn nodig.

Klimaatadaptatie betreft niet alleen de volwassenen van nu maar ook basisschoolleerlingen, de volwassenen van de toekomst. Wij zijn als NME Betuwe samen met de collega’s van NME Rivierenland bezig een themakist over Klimaatadaptatie te ontwikkelen. Meteen als die klaar is, krijgen de scholen daarover informatie via onze nieuwsbrief.

Aanpak oorzaken klimaatverandering:

Nederland heeft - als uitwerking van het Klimaatverdrag van Parijs (dec 2015) - in de Klimaatwet van 2020 vastgelegd dat we in 2050 klimaatneutraal zijn (dus helemaal geen CO2 uitstoten). Om dit te bereiken is een scala van maatregelen nodig. Geen fossiele energie gebruiken maar duurzame of hernieuwbare, energie-neutraal vervoer en wonen, enz. enz.

Voor de burger betekent dit o.a. van het gas af, elektrisch rijden en het energieverbruik verminderen.

Aanpak gevolgen klimaatverandering:

Voor adaptatie is het nodig te weten wat de gevolgen van de opwarming van de aarde zijn, de klimaatverandering. De vier belangrijkste gevolgen zijn:

  • Hogere temperaturen en vaker periodes van extreme hitte
  • Vaker en langere periodes van droogte
  • Meer en extremere neerslag
  • Stijging van de zeespiegel

Als je je voorbereid, heb je minder last van deze effecten: in en om je huis is het koeler, je tuin overleeft ook droge tijden en je hebt geen last van een kelder die onder water staat. Voor veel aanpassingen zijn subsidies beschikbaar bij gemeente, Regio of het Rijk.

Voor de stijging van de zeespiegel moeten landelijk en Europees maatregelen getroffen worden.

Klimaatadaptatie. En wat kun je als burger zelf doen?

>> Hogere temperaturen en vaker periodes van extreme hitte

In periodes van hitte is het belangrijk dat je huis koel blijft. Met de juiste zonwering en goede isolatie kun je ervoor zorgen dat je huis toch koel blijft. Alles liefst zonder airco of ventilator want die kost energie en vaak geven de apparaten warmte af en/of zijn ze lawaaierig.
Zorg met rolluiken, uitklapschermen en screens dat de warmte niet binnenkomt via de ramen. Isoleer het dak en de muren. Plant klimop of een andere begroeiing tegen je gevel, het werkt als een extra isolatie. Je kunt ook een groen dak aanleggen.

Bestrating vlak bij je huis (oprit, tuin) houdt de warmte langer vast dus maak je tuin groener. Een grote boom werkt als een super-airco. Meer bomen en struiken in de steden en wijken werken als natuurlijke airco.  Het temperatuurverschil tussen een stenen wijk en een groene wijk kan tot wel 7 graden oplopen!

>> Vaker en langere periodes van droogte

Als er een watertekort dreigt dan kun je zuiniger zijn met water door geen bad te nemen maar kort te douchen. En ga dan naar een zwembad of natuurwater i.p.v. je eigen zwembad te vullen.

Zeker in periodes van droogte kan het verleidelijk zijn om je tuin vaker te besproeien. Om je watergebruik te beperken is het goed om op een aantal dingen te letten. Creëer schaduw in je tuin door een boom of struiken of desnoods je parasol of een schaduwdoek. Zorg dat er zo min mogelijk kale grond is want begroeiing zorgt voor een microklimaat. Zet je planten op de goede plek, geen schaduwliefhebbers in de volle zon. Hetzelfde geldt voor je potten: aardewerk potten drogen veel sneller uit. Kies een maatje groter en doe binnenin een laagje stro als isolatie. Kies voor sterkere inheemse planten i.p.v. droogte- en hitte-gevoelige exoten. Sproei liever eens per week wat langer, dan elke dag een korte periode, de wortels ontwikkelen zich dan beter. Geef de planten ook het liefst in de ochtend water en niet in de brandende zon want dan is er veel meer verdamping en verbrandingskans.

>> Meer en extremere neerslag

Hoosbuien zorgen steeds vaker voor wateroverlast. Het riool kan al dit water vaak niet aan, waardoor straten, huizen en kelders onderlopen. Daarom worden in steeds meer wijken wadi’s (tijdelijke water-opvangplekken) aangelegd en de regenpijpen afgekoppeld.
Haal zoveel mogelijk tegels of bestrating uit je tuin en maak hem groen. In de grond kan het water wegzakken. Sluit een regenton aan op je regenpijp en gebruik dat water om je planten te sproeien. Zo help jij om wateroverlast te verminderen.

Interessante links voor scholen:

Interessante links voor burgers:

Interessante boeken:

  • ISBN 9789050117432: “Zo kan het ook”.  Jaco Appelman.   Optimistisch over een gezamenlijke, bio-geïnspireerde toekomst
  • “Dit is een goede gids” (ISBN 9789022579855) en jeugdversie “Dit is een goed gidsje , voor een betere wereld” (ISBN 9789022591826). Auteur: Marieke Eyskoot. Bewustere keuzes en de leukste tips en activiteiten voor volwassenen / kinderen om de wereld duurzamer en eerlijker te maken:
  • ISBN 9789082038125: Wonderwel, welkom in het huis van de toekomst.  Auteur: Marlie Hollands Hans Wilschut
  • Doe- en inspiratieboek 32 lessen voor de toekomst (basisschool): https://32lessenvoordetoekomst.nl/

NME Jaarkalender

We verwijzen ook graag naar onze Jaarkalender waar interessante mogelijkheden staan om klimaatadaptatie aan te koppelen zoals De Warme Truiendag, Dag van de Duurzaamheid enz.

Deze Jaarkalender is te vinden onder de button op de homepage van www.nmebetuwe.nl

En natuurlijk zijn verbanden tussen de andere NME-thema’s op onze website.

 

Reacties zijn gesloten.