Gezonde School

NME (Natuur en Milieu Educatie) en een Gezonde Leefstijl à la Gezonde School passen naadloos bij elkaar. Er is een grote overlap in diverse thema’s. NME Betuwe kan scholen helpen die bezig zijn of gaan met het behalen en behouden van een Gezonde School vignet. We hebben speciaal daarvoor onze MENUKAARTEN gemaakt.

Lees eerst wat Gezonde Scholen zijn, wat de 8 Gezonde School thema’s zijn en daarna over het aanbod van NME Betuwe en de menukaarten.

Gezonde School is een programma dat scholen helpt om te werken aan een gezonde leefstijl. Er wordt volgens een stappenplan gewerkt aan een of meer thema's. De inzet van een Gezonde School-coördinator binnen de school en een (externe) Gezondheidsmakelaar School en Jeugd van de GGD is daarbij belangrijk. De Gezonde School-aanpak sluit aan bij wat de school al doet aan gezondheidsbevordering en versterkt wat goed gaat. Met deze aanpak maakt een school van losse activiteiten één geheel. Zo wordt een gezonde leefstijl dagelijkse praktijk.
Zijn één of meer thema’s op orde, dan kan het vignet Gezonde School aangevraagd worden en dat blijft 3 jaar geldig. Een school kan dan eventueel ook aan de slag met een ander Gezonde School thema.

Scholen uit o.a. de gemeenten Buren en Neder-Betuwe die (mogelijk) aan de gang willen met het Gezonde School programma kunnen voor info en een Gezondheidsmakelaar (die ook op de hoogte is van o.a. subsidies) meteen terecht op https://gezondeschoolgelderlandzuid.nl/

De 8 Gezonde School thema’s zijn: Milieu en Natuur -  Voeding (en Mondgezondheid) -  Bewegen en sport -  Fysieke veiligheid – Welbevinden - Relaties, seksualiteit en diversiteit – Roken en alcohol – Mediawijsheid.  Een korte beschrijving van deze thema’s vindt u in het document Gezonde School Thema’s
NB: Voorheen werd bij de GGD de term "Adviseur Gezonde School" gebruikt. Dat is sinds kort "Gezondheidsmakelaar School en Jeugd".

De Gezonde school thema’s en het aanbod van NME Betuwe:
Bij ons NME-centrum kunnen basisscholen uit de gemeenten Buren, Neder-Betuwe en Overbetuwe naast tips en advies, terecht om educatieve materialen te lenen en excursies enz. te boeken.

NME Betuwe is bezig per Gezonde School thema haar aanbod van lesmateriaal en excursies aan te geven plus tips en mogelijke koppelingen aan landelijke, regionale of lokale weken/ dagen/ activiteiten.  We noemen dat een menukaart: daaruit kunnen scholen kiezen.

Klik hier voor de MENUKAART VOOR HET GS THEMA VOEDING

Klik hier voor de MENUKAART VOOR HET GS THEMA MILIEU EN NATUUR

Klik hier voor de MENUKAART VOOR HET GS THEMA BEWEGEN EN SPORT

Voor de andere thema's hebben we te weinig  aanbod om er een menukaart mee te vullen.

Interessante links

 

Reacties zijn gesloten.