Energie en duurzaamheid

Een wereld zonder energiegebruik is niet meer voor te stellen. Van verlichting tot machines, van verwarming tot medische apparatuur, van vervoer tot detailhandel, van speelgoed tot computers, van beveiliging tot entertainment: overal hebben we energie voor nodig. Energie is reuze gemakkelijk en lijkt ook altijd voorradig te zijn. Aan energie hangt echter wel een prijskaartje. Dus het is slim om er verstandig mee om te gaan en liefst zodanig dat het niet ten koste gaat van onze welvaart en welzijn…

NME-centra werken aan educatie en communicatie over energie en verstandig energiegebruik en ook over leren voor duurzaamheid*. Zo ook NME Betuwe in de gemeenten Buren en Neder-Betuwe.

Voor leerlingen van het basisonderwijs is het belangrijk al vroeg te weten dat energie kan komen uit fossiele brandstoffen (olie, gas en kolen) en uit hernieuwbare bronnen (water, wind en zon). Vanwege de eindige hoeveelheid fossiele energie en de uitstoot van CO2 leren we leerlingen nadenken over het waarom en hoe ze zuinig om kunnen gaan met energie. Er zijn leskisten en gastlessen over energie, energiebesparing en bewustwording van ons eigen handelen. Denk hierbij aan leskisten als Sarah’s wereld en Groene Energie. Ons zeer succesvolle lesproject Energie?Zuinig! combineert energielessen met techniekvaardigheden.

Scholen kunnen meedoen aan landelijke acties als Warme Truiendag en Groene Voetstappen. In onze Jaarkalender staan alle speciale dagen en acties compleet met tips voor PO en BSO.

Bent u leerkracht of betrokken bij school? NME Betuwe is er voor basisscholen uit de gemeenten Buren, Neder-Betuwe en Overbetuwe. Kijk in onze digitale catalogus, te vinden op https://woerdesign.pro/nmebetuwe/aanbod-po-bso/ , in de categorie Energie en Duurzaamheid voor het complete aanbod. En vraag zo nodig bij NME Betuwe om hulp of advies op maat.

Voor burgers

Denkt u erover om uw huis te (laten) isoleren, zonnepanelen te (laten) leggen of oudere elektrische apparaten te vervangen? Maakt u zich zorgen over de ambitie “Van het gas af” of ziet u het als uitdaging? U kunt voor gratis en onafhankelijk advies terecht bij het lokale energie loket. De websites hiervan en meer interessante links die u verder kunnen helpen staan onderaan.

Soms zijn er ook subsidiepotjes die u net dat laatste zetje in de rug kunnen geven. Op de Facebookpagina’s van NME Rivierenland en NME Betuwe staan steeds actuele tips.

Verder zijn er veel landelijke acties waaraan u mee kunt doen. Een kleine greep: Warme Truiendag, Week van de Duurzame Mobiliteit en Dag van de Duurzaamheid. In onze Jaarkalender worden deze items verder besproken inclusief websites en links.

Voor gemeentes

De NME-centra in Rivierenland hebben een educatief aanbod op het gebied van energie en duurzaamheid. Ook werken zij mee aan activiteiten waarbij het promoten van duurzaam energiegebruik voorop staat. Voor de gemeenten is een menukaart Energie samengesteld waarmee de duurzaamheidsambities verder gerealiseerd kunnen worden.

Noot:

*  Leren voor duurzaamheid is o.a. leren hoe je verstandig om kunt gaan met energie, water, grondstoffen/afval, natuur en milieu. Eigenlijk vergelijkbaar als goed rentmeesterschap: hoe geven we de aarde die we geërfd hebben van onze ouders zodanig door dat onze kleinkinderen er ook nog in welvaart en welzijn op kunnen leven. Wat moeten we doen, wat moeten we laten?

NME Betuwe stipt de genoemde aandachtspunten aan in de verschillende thema’s op de website.

Interessante links

Voor scholen:

Voor burgers:

Interessante boeken:

  • ISBN 9789050117432: “Zo kan het ook”.  Jaco Appelman.   Optimistisch over een gezamenlijke, bio-geïnspireerde toekomst
  • Voorlees- en lesboek (basisschool): De kracht van nieuwe energie:    https://32lessenvoordetoekomst.nl/boeken/energie/
  • Doe- en inspiratieboek 32 lessen voor de toekomst (basisschool): https://32lessenvoordetoekomst.nl/
  • “Dit is een goede gids” (ISBN 9789022579855) en jeugdversie “Dit is een goed gidsje , voor een betere wereld” (ISBN 9789022591826). Auteur: Marieke Eyskoot. Bewustere keuzes en de leukste tips en activiteiten voor volwassenen / kinderen om de wereld duurzamer en eerlijker te maken:
  • ISBN 9789082038125: Wonderwel, welkom in het huis van de toekomst.  Auteur: Marlie Hollands Hans Wilschut
  • ISBN 9789021577562 Janouk zoekt een duurzame wereld (auteur: Janouk Kelderman

Speciale dagen en weken

In onze Jaarkalender (button op homepage www.nmebetuwe.nl ) staan veel bijzondere dagen vermeld. Naast beschrijvingen ook links en tips voor PO en BSO. Denk hierbij aan Earth Hour, Duurzame Dinsdag, Nacht van de Nacht, enz.

 

Reacties zijn gesloten.