Nacht van de nacht: laat het donker donker zijn

Nederland behoort tot de meest verlichte landen op aarde. Veel licht brandt op plaatsen waar het helemaal niet nodig is zoals sportvelden, wegen, kantoorgebouwen, parkeerterreinen en garages, kassen, monumenten en reclameborden die de hele nacht branden. Al dat licht verstoort de nachtelijke natuur. We noemen dat lichtvervuiling. En het kost onnodig veel energie.

Daarom vindt jaarlijks, als de zomertijd omgezet wordt naar wintertijd, de Nacht van de Nacht plaats. Dit jaar is dat op op 28 oktober. Duizenden lichten gaan uit en overal zijn er nachtactiviteiten. Het thema is: laat het donker donker zijn.
Onder deze links vindt u allerlei activiteiten om te ervaren wat de duisternis betekent in de natuur.  Organisatie NvdN, en   Natuurmonumenten

We roepen bestuurders van sportcomplexen en ondernemers op om de verlichting uit te doen op tijdstippen dat er geen sporters, bezoekers of klanten zijn en zeker na middernacht. Dit geldt ook voor gevelverlichting en reclameverlichting!
Wilt u als horeca-ondernemer iets ludieks doen met de Nacht van de Nacht: denk aan een dinertje bij kaarslicht?

Ook u als particulier kunt uw steentje bijdragen: doe de tuinverlichting uit, zeker als u binnen zit met de gordijnen dicht. Kijkt u graag 's avonds in een verlichte tuin? Doe dan m.b.v. tijdschakelaars de verlichting uit als u gaat slapen. Dan komt ook uw tuin tot rust.

Reacties zijn gesloten.