#MijnNatuurBlijft

Doet u ook mee aan de actie #MijnNatuurBlijft  en de Beleef #MijnNatuurBlijft dag op 8 december ?

De aanleiding voor #MijnNatuurBlijft is de aankondiging van het kabinet om te bekijken of beschermde Natura2000-gebieden in ons land herschikt of verplaatst kunnen worden, in het kader van de aanpak voor de stikstofcrisis.
Anthonie Stip, projectleider bij De Vlinderstichting verbaast zich daarover: “Als je bedenkt wat de natuur betekent, niet alleen voor planten en dieren, maar ook voor mensen, is dat een bijzondere stap. Wij zijn afhankelijk van de schone lucht en schoon water, bestuiving en nog veel meer. Dat alles levert de natuur ons. Om nog maar te zwijgen van de intrinsieke waarde van natuur”.

het opgeven van Nederlandse natuur is geen optie.
Stip riep mensen op om een foto van hun favoriete stukje natuur op sociale media te delen en kort uit te leggen wat hun favoriete plek is en waarom. Vele duizenden mensen reageerden. Uit de binnenstromende reacties valt af te leiden dat zij vooral bang zijn dat ‘hun’ natuur verdwijnt. Ook roepen veel mensen premier Mark Rutte en natuurminister Carola Schouten op om er zelf eens gaan te kijken. Stip: ,,Opvallend is dat er ook veel reacties van boeren binnenkomen. En van mensen die zeggen dat ze ‘geen natuurfreak’ zijn. Mensen zijn echt door dit voornemen geraakt.”
Vanwege het onverwacht grote aantal reacties heeft  #MijnNatuurBlijft nu een eigen website. Stip wil de actie onder de aandacht van de politiek brengen als de Tweede Kamer over mogelijke ingrepen in de natuurgebieden gaat debatteren. Het is overigens de vraag of het ooit zover komt, want de Natura 2000-gebieden vallen onder Europese regelgeving.

Doe mee!
Zondag 8 december roepen we uit tot de ‘beleef #MijnNatuurBlijft dag’. Ga op die dag naar je favoriete (natuur)gebied. En deel je allermooiste foto van die dag met mijnnatuurblijft. Zo laten we met z'n allen zien dat alle natuur, van grote gebieden tot kleine beestjes, waardering en bescherming verdient. Alle geplaatste reacties kan je bekijken op www.mijnnatuurblijft.nl.

Foto bij dit artikel is van Boukje van Leijen, vrijwilligster bij NME Betuwe en gemaakt bij de Waalbandijk in Beneden-Leeuwen.

Reacties zijn gesloten.