Help de padden bij de jaarlijkse paddentrek

Help de padden oversteken!

De komende weken zal de paddentrek weer gaan plaatsvinden. Vooral als het vochtig weer is en de temperatuur boven de 6 graden komt, gaan de padden weer op pad naar het water om zich voort te planten.

Treft u in uw woonomgeving doodgereden padden of salamanders aan, loop dan in de avond een keer naar buiten. Ziet u dan padden, kikkers of salamanders op de weg, pak ze op, doe ze in een emmer en zet ze in hun looprichting weer uit op een veilige plek in de berm. Ze gaan dan vanzelf weer hun eigen weg. Soms is het niet duidelijk naar welke sloot of poel ze op weg zijn, dus breng ze niet te ver weg, want dan lopen ze weer terug.

Als u in de avond met de auto onderweg bent let dan ook op overstekende padden, vooral op de rivierdijken. Maar ook door de woonwijken hebben ze hun trekroutes. De padden op de foto hebben onderweg al verkering gekregen en willen liefst zo snel mogelijk heelhuids op hun bestemming aankomen.

Laten we met elkaar er voor zorgen dat er zo weinig mogelijk van deze nuttige dieren worden doodgereden!

De 1e foto is door Boukje van Leijen gemaakt in Kesteren, toen ze op weg was naar het NME. Er is daar, na de eerste grote rotonde waar je naar Rhenen kunt, een watertje en een grote kruising de wijk in. Deze padden staken daar op klaarlichte dag over.
De 2e foto is van IVN Rhenen-Veenendaal: een salamander en een pad werden opgepakt en aan de veilige kant van de weg neergezet.

Voor nadere informatie over de amfibieëntrek zie de website www.padden.nu

Reacties zijn gesloten.