Enthousiasme bij lesproject Energie? Zuinig!

Van onze gastdocente:
"Welke opdracht vond jij het leukst?" De antwoorden op deze vraag buitelen over elkaar heen: Die met het huisje! Die met de wind buiten! Met de zonnepanelen en de draaischijf! Toen je moest uitrekenen dat die ene lamp veel meer stroom gebruikte dan die andere...

Voor elk wat wils bij de experimenten van het lesproject ‘Energie? Zuinig!’. De gastdocent van NME Betuwe heeft de afgelopen drie schooljaren 1440 (!) leerlingen op basisscholen in de gemeenten Buren en Neder-Betuwe laten kennismaken met energie. Begrippen zoals duurzame en fossiele energiebronnen, sluipverbruik en isolatie krijgen een betekenis voor deze kinderen. Met hun leeftijd van 10-12 jaar zijn ze ook goed in staat om na te denken over hun eigen energiegedrag op school en thuis: Welke lampen en apparaten kosten veel stroom? Kun je die uitzetten? Doe jij op school het licht op de WC uit als je weggaat? Gordijnen dicht of open? Airco of zonnescherm? Hoelang laat jij de koelkastdeur open?

Omdat energiezuinig niet betekent dat je dan maar in een muf lokaal moet zitten in de winter, besteden de leerlingen ook aandacht aan het binnenmilieu. Door het open raam komt frisse lucht binnen, maar alle warmte vliegt weg. De kinderen leren meten hoeveel frisse lucht, licht en geluid er is in de klas. Vervolgens bedenken ze hoe je kunt kiezen voor voldoende licht en lucht zonder energie te verspillen.

De leerkracht geeft de eerste les, waarin leerlingen en leerkracht samen bespreken waarom je zuinig met energie om zou moeten gaan. In de tweede les ontdekken ze door zelf onderzoek te doen hoe isolatie werkt, hoe wind- en zonne-energie werken, hoe je energie en andere zaken kunt meten. Deze les wordt begeleid door een gastdocent van Natuur- en Milieu Educatie-centrum Betuwe die alle benodigde onderzoekmaterialen meebrengt.
In de korte nabespreking met de eigen leerkracht formuleert de klas gezamenlijk praktische tips voor op school en thuis. Energie-bewust gedrag: jong geleerd is oud gedaan!

NME-Betuwe streeft altijd naar verbeteringen en met de ervaringen van de praktijk in het achterhoofd hebben we enkele opdrachten veranderd. Van de populaire opdracht met zonnepanelen is een extra exemplaar gemaakt, zodat in het opdrachtencircuit alle leerlingen deze opdracht kunnen doen. Een opdracht met springtouwen is toegevoegd. Nadat de kinderen hiermee op het schoolplein hun eigen energie hebben ingezet, komen ze vol enthousiasme met rode wangen weer binnen voor de volgende opdracht.
In voorgaande schooljaren was er ook een derde les. Na signalen van leerkrachten hebben we die laten vervallen. De leerkracht krijgt een handvat voor een korte klassikale nabespreking.

Het lesproject ‘Energie? Zuinig!’ sluit uitstekend aan bij onderwijs in natuur en techniek. Voor leerkrachten die op zoek zijn naar een praktische invulling van de informatie uit de leerboeken, is er in schooljaar 2019-20 weer een kans. Basisscholen in de gemeenten Buren en Neder-Betuwe kunnen met groep 7-8 deelnemen aan dit project. Door subsidie van de gemeente is het voor de school zonder kosten. Het budget is echter niet onbeperkt, dus geldt hier: wie het eerst komt, het eerst maalt.
Meer informatie en foto’s zijn te vinden op de website van het NME-centrum Betuwe onder de link
https://woerdesign.pro/nmebetuwe/projecten/energie-zuinig-project-voor-basisscholen/

Reacties zijn gesloten.