Eikenprocessierupsen, teken en meer ongemak

Heerlijk zomerweer, we zijn graag en veel buiten in de tuin of de natuur tijdens vakantie of vrije tijd. Maar buiten is het naast genieten ook oppassen. Je kunt je prikken aan distels of doornige planten. Er zijn brandnetels en andere kruiden waar je last van kunt krijgen. Och, dat hoort erbij: je leert heel snel! De natuur is veel te mooi om binnen te blijven.

Naast onschuldige vlinders en libellen hebben we ook wespen, bijen en niet te vergeten eikenprocessierupsen. Dat is uitkijken en niet aankomen. Wat je niet ziet, is de teek.
Dat zijn kleine diertjes niet veel groter dan een speldenknop maar kunnen je veel last bezorgen. Sommige teken zijn besmet en kunnen de ziekte van Lyme  verspreiden. Zij zitten in lage begroeiing zoals struiken, hoge grassen, varens enz. en wachten tot er een gastheer voorbijkomt. Dan laten zij zich vallen, hechten zich vast aan de huid en zuigen bloed.

Belangrijk is om na afloop van een buitenactiviteit (ook uw eigen tuin!) even te controleren of er geen teken zich aan uw vastgebeten hebben. Het is dan zaak om de teek zo snel mogelijk te verwijderen. Het RIVM heeft een erg informatieve site over TEKEN en bij de GGD kunt u altijd terecht voor meer informatie. De gemeenten hebben ook informatie over wat te doen bij overlast. We laten er 2 zien: BUREN en NEDER-BETUWE (klik op de naam).

Ondanks deze waarschuwingen blijft ons advies naar buiten te gaan en te genieten van uw tuin en de natuur. Veel plezier!

eikenprocessierups-1

 

Reacties zijn gesloten.