Een vriendelijke buurt voor mens en dier….

Op 22 sept. is het Burendag, het jaarlijks terugkerend feest dat je samen viert met je buren en de buurt. Een dag waarop je gezellig samenkomt en waarbij veel mensen iets goeds doen voor elkaar en de buurt. Dit kan samen eten zijn maar ook de wijk schoonmaken of opknappen. Voor dat laatste hebben we een leuk idee. Leg een fleurig bloemenperk aan, bouw en plaats een bijenhotel en/of hang nestkastjes op. Daarna is het genieten, het hele jaar door.

Want samen wandelen in het buurtpark, samen schoffelen en oogsten in moestuintjes, samen genieten van bloemen, vlinders en vogels: groen verbindt mensen. Groene buurtinitiatieven laten vele mooie resultaten zien, juist ook op sociaal gebied: er vindt ontmoeting plaats. Mensen komen uit een isolement, ze voelen zich fysiek en psychisch beter en krijgen meer en beter contact met buurtgenoten. Oude mensen ontmoeten de jongere generatie en streekbewoners de mensen uit andere culturen.

Ga jij in je buurt de uitdaging aan iets “groens” te doen? Begin op tijd samen met je buren te bedenken wat jullie kunnen doen en vraag dan ook een bijdrage via Burendag.

Een vriendelijk perk of parkje in de buurt waarin het goed vertoeven is voor mens en dier. Plant er bloembollen, bloemen en struiken zodanig dat er het hele jaar iets te beleven valt. Misschien hebben sommige buurtbewoners wel bollen, stekjes of planten over. Strooi op vrije plekjes en de zogenaamde overhoekjes een zaadmengsel met een- en tweejarige bloemen. (Dat kan ook in het voorjaar, dan zie je sneller dat het opkomt...)

Vlinders en andere insecten houden van beschutte plekjes waar ze lekker uit de wind kunnen opwarmen in de zon. Ze willen nectar kunnen vinden en voedsel voor de larven. Een tuin is een heerlijke 'nectarkroeg' wanneer er steeds bloeiende planten of struiken zijn. Tussen en onder stenen en tegels, in de composthoop en de strooisellaag kan het krioelen van allerlei bodemdiertjes. En uitgebloeide planten vormen prima overwinteringsplekjes.
Vogelvriendelijke tuinen zijn tuinen met een wat hogere boom, struiken met vruchten of zaden, een waterpartij, wat rommelplekjes om te scharrelen en veel plekjes om te schuilen en nestelen. En een tuin met veel kleine kriebelbeestjes is een waar vogelrestaurant.
Hoe je (desnoods stap-voor-stap) je tuin vlinder- en insectenvriendelijk kunt maken, lees je via deze link van de Vlinderstichting. En vogelvriendelijker via deze link van de Vogelbescherming.

Hangen er nog geen nestkastjes of willen jullie er nog meer ophangen, dan is dit een prima tijd om samen nestkastjes te maken en die een plekje te geven. Als je in het najaar een nestkastje ophangt, gaan er in de winter vogels in schuilen tegen de kou. Diezelfde vogels blijven in het voorjaar om te broeden…
Een nestkast geeft veel kijkplezier omdat je de vogels van dichtbij kunt bekijken. Tevens bieden ze de vogels een helpende hand, want steeds meer natuurlijke nestplaatsen verdwijnen: akkers worden armer, gaten en kieren in gebouwen worden gedicht, kapotte dakpannen worden vervangen en oude boomholtes zijn zeldzaam.
Veel informatie over allerlei soorten en maten nestkastjes, hoe ze op te hangen en de vogeltjes die erin komen is te vinden op Vogelbescherming  en op Nestkast.

Mooie droge houtblokken kunnen i.p.v. in de kachel ook gebruikt worden voor het maken van prima nestgelegenheid voor solitair levende insecten. Zeg maar een woonblok voor insecten waar je geen hinder van hebt. Een leuk idee om zelf te (laten) maken Klik HIER voor meer informatie.  Met oude pallets, hout, bamboe en andere natuurlijke materialen maak je samen een bijenhotel. Plaats dat samen in je fleurige buurtpark.

Uiteraard is het slim om meteen eventueel zwerfvuil op te rapen. Als er veel ligt dan kun je bij de gemeente vuilgrijpers en speciale zwerfafvalzakken lenen. En doe je die klus met zijn allen dan versterkt dat het buurtgevoel.

Werk je op een school, kijk dan eens samen met de leerlingen of de schooltuin vogelvriendelijk is en hoe je die beter kunt maken. Gebruik daarvoor deze lesbrief 

Kennen jullie de vlinders bij naam? Met de te downloaden vlinderzoekkaart op www.vlindermee.nl wordt dat gemakkelijk.

Reacties zijn gesloten.