Een warme truiendag…..

Wat en wanneer en waarom??
Warme truiendag op vrijdag 15 februari 2019

Pak nou eens die warme trui uit je kast en trek hem aan. (Het is op vrijdag, op veel bedrijven is dat een casual friday, het mag dan ook een gekke of foute trui zijn.) Zet je thermostaat één of enkele graden lager. En ga gezellig aan de slag met iets waar je warm voor loopt, iets leuks (ideetjes staan verderop).
O ja, meteen snel verdiend: Je bespaart -zonder verlies van comfort - 6% energie per graad en dus 6% CO2 uitstoot. En je bespaart daarmee dus meteen ook geld.

Achtergrond
De Warme Truiendag laat op een laagdrempelige manier zien hoe gemakkelijk en eenvoudig het is om energie te besparen. Warme truiendag doen we ook om er weer eens bij stil te staan hoe gemakkelijk je de CV omhoog zet en dus ook hoe gemakkelijk die ietsje lager kan: door je wat warmer aan te kleden. Energie besparen kan zo simpel zijn...
De dag zorgt ervoor dat het onderwerp op de kaart wordt gezet en dat mag je letterlijk nemen: deelnemers kunnen hun besparing op de virtuele kaart van Nederland zetten.

Bovendien zorgt de dag ervoor dat mensen thuis, op school en op hun werk over energiebesparing praten: kan de verwarming eigenlijk niet een graadje lager, moeten die lampen 's nachts in het kantoor wel aan en kunnen we niet wat korter douchen om zo energie te besparen? Mensen ervaren dat ze zélf een bijdrage kunnen leveren aan een duurzamere wereld en dat ze door het goede voorbeeld te geven anderen inspireren. Dat geeft positieve energie; samen kunnen we het verschil maken!

Ideetjes en tips
Op de website warme truiendag staan heel veel leuke tips en ideetjes om uit te voeren thuis, op het werk of in de school. Of je nou een warme trui of lange sjaal gaat breien met zijn allen, een lekkere pan erwtensoep maakt, een wedstrijd "het beste bespaar-idee" houdt of een creatieve dan wel informatieve les plant, alles is oké.  Meedoen met de Warme Truiendag is echt een energieke uitdaging..  en reuze eenvoudig!

Je kunt nog meer doen:

  • Houd een ludieke actie zoals bijvoorbeeld een wie-heeft-de-meeste-lagen-aan-wedstrijd, brei een warme sjaal of een modeshow met als thema “wol=hip”.
  • Organiseer een winterse lunch of een rommelmarkt in een eskimo’s-omgeving.
  • Organiseer een klimaatquiz of een voorstelling van An Inconvenient Truth.
  • Zet op school de lessen in het teken van energie en het klimaat. Bijvoorbeeld bij geschiedenis: hoe mensen vroeger in hun energiebehoefte voorzagen. Bij crea/ tekenen: de strenge Oudhollandse winter.
  • Onze NME collega's in Arnhem hebben een warme truien projectboek  gemaakt met lessuggesties voor de verschillende bouwen van de basisschool. Daarin staan ook beweegsuggesties om warm te worden, links naar school tv, informatie over klimaatverandering en een expeditie naar de noordpool. Interesse? Klik HIER om het te downloaden. maakten veel leuke lessuggesties voor de groepen 1 t/m 8 .
  • Op de website van de Warme Truiendag  vindt u informatie en promotiemateriaal over dit landelijk evenement plus nog enkele linkjes naar o.a. SchoolTV en Het Klokhuis.

 

Reacties zijn gesloten.