Een vriendelijke tuin…

.... waarin het goed vertoeven is voor mens en dier. Wil jij dat ook graag?

Wij mensen willen lekker kunnen zitten en uitkijken op een fraaie tuin. De een houdt van een beetje vrijheid en vrolijke kleuren, de ander van wat strakkere vormen en rust.
Hoe dieren je tuin ook weten te waarderen?

Vlinders en andere insecten houden van beschutte plekjes waar ze lekker uit de wind kunnen opwarmen in de zon. Ze willen nectar kunnen vinden en voedsel voor de larven. Een tuin is een heerlijke 'nectarkroeg' wanneer er steeds bloeiende planten of struiken zijn. Tussen en onder stenen en tegels, in de composthoop en de strooisellaag kan het krioelen van allerlei bodemdiertjes. En uitgebloeide planten vormen prima overwinteringsplekjes.

Vogelvriendelijke tuinen zijn tuinen met een wat hogere boom, struiken met vruchten of zaden, een waterpartij, wat rommelplekjes om te scharrelen en veel plekjes om te schuilen en nestelen. En een tuin met veel kleine kriebelbeestjes is een waar vogelrestaurant.

Hoe je (desnoods stap-voor-stap) je tuin vlinder- en insectenvriendelijk kunt maken, lees je via deze link van de Vlinderstichting. En vogelvriendelijker via deze link van de Vogelbescherming.

Werk je op een school, kijk dan eens samen met de leerlingen of de schooltuin vogelvriendelijk is en hoe je die beter kunt maken. Gebruik daarvoor deze lesbrief 

 

Reacties zijn gesloten.