De sterrenhemel in februari 2015

Hartje winter, vrieskoud en vroeg donker. Ideaal om eens buiten naar de sterrenhemel te kijken. Er is genoeg te zien... Neem een verrekijker en een sterrenboekje mee, dan ziet u nog meer.

In februari is Jupiter in oppositie met de Zon. Tijdens de oppositie staat een planeet precies tegenover de Zon aan de hemel. Dit betekent ten eerste dat de planeet vrijwel de hele nacht te zien is — hij komt op rond zonsondergang, en gaat rond zonsopkomst weer onder. Daarnaast staat Jupiter tijdens zijn oppositie relatief dicht bij de Aarde, waardoor hij helderder en groter lijkt dan gemiddeld. Jupiter is met het blote oog als een opvallend heldere “ster” aan de hemel zichtbaar. Met een verrekijker zijn de vier grote Galileïsche manen te zien.
Jupiter bevindt zich nu in het sterrenbeeld Kreeft en staat rond middernacht in het zuiden, op zijn grootste hoogte boven de horizon: 54.3°.

Klik voor meer sterrenhemel-nieuws in februari HIER

Geboeid geraakt? Ben u of kent u een leerkracht werkzaam in de gemeente Buren, Neder-Betuwe of Overbetuwe? We hebben een interessante leskist "Sterren en planeten" om te gebruiken in de klas. Daarin o.a. een opblaasbaar set van zon, planeten en maan, een sterrenbeelden-spel, een uitgebreide stapel boeken, een aantal mooie posters en een digitaal lespakket . Voor een avondexcursie om sterren in het echt te bekijken, zit er een sterrenparaplu in (met de sterrenhemel aan de binnenkant), glow in the light sterrenboekjes en een knijpkat.  Interesse? Bestel via het digitale systeem of het antwoordformulier.

zonnestelsel

Reacties zijn gesloten.