Afval of een circulaire economie

Afval is van alle tijden. Maar afval is grondstof dus hergebruiken is beter dan weggooien of verbranden. Hoe uw afval te scheiden in de verschillende containers (papier, glas, GFT enz.) kan eventueel met hulp van de Afvalwijzer van de AVRI. Zet op uw aanrecht een klein emmertje voor GFT, in de keuken of de hal/berging een emmer voor papier en plastic en uit het zicht die voor grijs restafval.
Minder afval is altijd beter. Bedenk bij het boodschappen doen of u echt al die verpakkingen erbij wil hebben. Er zijn heel veel tips: neem je eigen katoenen tas of tasjes mee, groenten op de markt zit niet in plastic, de slager en de visboer doen je bestelling graag in je eigen bakje.

U kunt kapotte spullen repareren i.p.v. vervangen. In veel gemeentes zijn Repaircafés waar bezoekers van thuis kapotte spullen mee nemen. In het Repaircafe gaan ze samen met de deskundigen aan de slag. Zo valt er altijd wel wat te leren. Wie niets heeft om te repareren gaat helpen bij een reparatie van iemand anders.
Heeft u iets niet meer nodig? U kunt ook anderen blij maken met uw overtollige spullen: kringloop, marktplaats, rommelmarkt (vaak via kerk of vereniging), verkoop met kofferbak-verkoop of kleedjesdag enz. Gratis ophalen briefjes bij de super blijven favoriet. Zo kunt u zelf ook tweedehands spullen gebruiken i.p.v. alles nieuw aan te schaffen.

Afval kunt u ook naar de milieustraat in de buurt brengen, dan wordt het zo veel mogelijk hergebruikt. Denk hierbij ook aan plastic spullen als kapotte emmers, speelgoed, enz.. Dat -en piepschuim verpakkingen- mag namelijk niet bij het plastic verpakkingsafval.

Zwerfafval is helaas ook van alle tijden….
In diverse gemeenten zijn Waaljutters (programma Schone en beleefbare Waal), Maasjutters of Buurtjutters actief. Verenigingen maken 2-4 x per jaar een van te voren afgesproken gebied schoon van zwerfafval en ontvangen hiervoor een geldelijke bijdrage voor de clubkas. Ook als Supporter van Schoon kunnen groepen en individuele burgers aan de slag.

Gedurende het jaar zijn er diverse excursies en acties waaraan burgers kunnen meedoen. De Landelijke Opschoondag is het meest bekend. Deze acties komen terug in onze jaarkalender waar ze uitgebreid besproken worden inclusief websites en links. Op de Facebookpagina van NME Betuwe staan de laatste updates.

bron afbeelding: jouregio.nl

Reacties zijn gesloten.